UEFA zvanično pokrenula istragu protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa zbog Superlige

Preporučujemo

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) zvanično je otvorila disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa zbog povezanosti s osnivanjem projekta evropske Superlige.

Pomenuti trojac od prvobitnih 12 klubova osnivača još uvijek se nisu formalno povukli iz ovog takmičenja, zbog čega je UEFA ranije najavila kazne.

Devet klubova koji su ranije odustali od ovog projekta (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Inter, Milan i Atletico Madrid) vratili su se u okrilje UEFA-e uz obećanje da će dati sve od sebe da okončaju svoje učešće u ovoj zatvorenoj ligi.

Podsjećamo, Superliga je ugašena samo 72 sata nakon što je i zvanično pokrenuta i to nakon velikih prosteta navijača te pritiska evropskih političara i na koncu zbog negativnog stava brojnih igrača i menadžera.”UEFA ima pravo kazniti sve klubove koji su se do sada odrekli tzv. ‘Superlige’. Ovaj proces će odmah biti proslijeđen nadležnim disciplinskim tijelima UEFA-e.”

Jasno, u najtežoj situaciji je Juventus, a Staroj dami su čak i čelnici Serije A zaprijetili izbacivanjem iz lige ukoliko do početka nove sezone zvanično ne odstupe iz ovog takmičenja.

Nesuđeni predsjednik Superlige i prvi čovjek Real Madrida Florentino Perez nedavno govorio je za španski list AS, najavivši da evropske klubove čeka još teži period i da će projekat morati biti realizovan.

“Studija KPMG-a pokazala je da su samo tokom tri mjeseca u prošloj godini klubovi Superlige, njih 12, izgubili 650.000.000 eura. Ove godine, sa čitavom sezonom protkanom pandemijom, gubici će ići na 2.000.000.000 ili 2.500.000.000 eura. Bordeaux je upravo bankrotirao. Ili da pod hitno nešto da promijenimo ili će klubovi nestajati”, kazao je Perez, osvrnuvši se na klubove koji su odlučili napustiti Superligu.

“Ne bih sada da vam objašnjavam šta znači obavezujući ugovor, ali molim vas, klubovi ne mogu sada da se povuku. Pojedini su pod pritiskom morali da kažu da odlaze. Ovaj ili sličan projekat će ipak biti sproveden u djelo, nadam se uskoro.”

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...