Ugljanin: Sa hodžom i popom u prvom planu Vučić u Priboju napravio pozorište

preporučujemo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin nazvao je jučerašnju posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Priboju “pozorišnom predstavom sa njim u glavnoj ulozi” i publikom.

On je na konferenciji za novinare rekao da nije tačna tvrdnja da u Priboju ima međunacionalnih tenzija, već samo “genocidnih prijetnji državnog vrha, upućenih preko policije, Bošnjacima koji nikome ništa nažao nisu učinili”, prenosi Radiostoplus.com.

– Vučićeva posjeta je bila školski primjer nipodaštavanja, vrijeđanja i ponižavanja Bošnjaka. Umjesto prazne priče, Vučić je trebalo da kaže koliko je policajaca učestvovalo u prijetnjama i koliko ih je isterano sa posla, kao i da su na njihova mjesta zapošljeni Bošnjaci. Da kaže koliko je ljudi u tužilaštvu i državnoj bezbjednosti smijenjeno jer nisu ništa preduzeli – poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka istakao je da su “genocidne prijetnje Bošnjacima” suština problema, a da su rješenja pokretanje krivične odgovornosti protiv policajaca po službenoj dužnosti, sprovođenje lustracije u policiji, tužilaštvu i drugim državnim organima, kao i usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih u njima u skladu sa nacionalnom strukurom stanovništva.

Kao veliko srpsku ikonografiju je ocjnio postavljanje u prvi plan hodžu i popa, priču o zapošljavanju ljudi, otvaranju škola, zdravstvenih ustanova, prenosi SNews.

– Sama slika postavljanja popa i hodž u prvi plan je velikosrpska ideja ove vladajuće strukture, na čelu sa Vučićem, da su Bošnjaci, po njihovom mišljenju, srpska vjerska grupa islamske vjere. To su primitvne stvari velikosrpskog šovinističkog koncepta jer vjernicima bilo koje vjere nisu potrebni posrednici između čovjeka i Boga – rekao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima ovaj režim fabrikuje afere i pokušava da sa građanskih protesta pokušava da skrene pažnju u drugom smjeru, nacionalnu homogenizaciju Srba.

– To je davno prošlo vrijeme, propalo je u Bosni propast će i ovdje – kazao je.

Pročitajte:  Vučić o Đokoviću: Gomila laži tužilaca

On je još jednom pozvao na bojkot predstojećeg referenduma o promjeni Ustava u oblasti pravosuđa.

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...