Uhapšen bivši agent FBI-a tražio novac od bosanskog političara za sastanak sa američkim diplomatima

Preporučujemo

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice državljana Bosne i Hercegovine tražio 500.000 dolara kako bi organizovao sastanak sa američkim diplomatama u UN-u.

Mcgonigal je bio specijalni agent FBI i zadužen za terenski rad u New Yorku. Tokom svog mandata bio je i član Senior Executive Service u čiju je nadležnosti je bila i protivobavještajna djelatnost i stvari od nacionalne sigurnosti uključujući evropske države kao što su Bosna i Hercegovina i Albanija.

On se tereti da je od naturalizovanog američkog državljanina albanskog porijekla dobio više od 225.000 dolara koje nije prijavio odgovarajućim službama. U optužnici je navedeno da ova osoba označena kao A prije nekoliko decenija bila dio albanske obavještajne službe. Dio optužnice su i odnosi koje je Mckonigal izgradio sa dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

U optužnici se osobe navode kao osoba C, koja je bila savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i osoba D, državljanin BiH i vlasnik farmaceutske kompanije.

Prema ovom dijelu optužnice 27. aprila 2018. godine Mcgonigal se sastao sa osobama C i D u u Njemačkoj, gdje su ove osobe zatražile mogućnost da se sastane sa ambasadorom SAD u UN i drugim visokim zvaničnicima kako bi zatražili podršku u političke svrhe koje bi uticale na regiju Bosne i Hercegovina.

Nakon toga je optuženi osmog maja 2018. godine komunicirao sa FBI vezom u Ujedinjenim nacijama i tražio dogovaranje sastanaka koje su osobe C i D zahtjevale. Zatim je 25. juna McGonigal osobi albanskog porijekla od koje je dobio 225.000 dolara, predložio da sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom osobe D. Prema prijedlogu kompanija osobe A bi bilo plaćeno 500.000 dolara od kompanije osobe D, u zamjenu za dogovaranje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D i predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama.

Mcgonigal je potom 26. jula pozvao vezu FBI vezu u UN i predložio datume sastanka za osobe C i D.

“Dana 13. augusta 2018. godine, optuženi McGonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informisao višeg zvaničnika američke ambasade u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi McGonigal ni u jednom trenutku nije dijelio informacije o finansijskom interesu osobe A na sastanku ili o svom finansijskom odnosu sa osobom A”, stoji u optužnici.

Prema opisu, identitet osobe C, savjetnika člana Presjedništva BiH i bivšeg ministra odbrane odgovara trenutnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovini Selmi Cikotiću, a u slučaju osobe D radi se o preminulom direktoru kompanije ZADA iz Gračanice Davudu Zahiroviću.

Mcgonigal je optužen i da je prekršio američke zakone u namjeri da ruski milijarder Oleg Deripaska bude uklonjen sa liste sankcionisanih osoba.

U ponedjeljak na kratkom ročištu, Mcgonigal se izjasnio putem svoga advokata da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

McGonigala su uhapsili agenti iz biroa u kojem je radio 22 godine i gdje je dospio do jedne od najvažnijih kontrašpijunskih pozicija u američkoj vladi. S obzirom na njegovu prijašnju ulogu, istragu su vodili agenti FBI-a u Los Angelesu i D.C.-u, a ne u New Yorku.

Direktor FBI-a Christopher A. Wray rekao je da slučaj pokazuje da je FBI izvršio svoju dužnost. “Način na koji održavamo povjerenje američkog naroda je kroz naš rad – pokazujući, kada sve činjenice izađu na vidjelo, da smo se držali procesa i da smo se prema svima odnosili jednako, čak i kada je naš vlastiti”, Wray stoji u saopćenju. “Držimo se najviših standarda i naš će fokus ostati na našoj misiji i na tome da radimo pravu stvar, na pravi način, svaki put.”

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...