Uhapšen još jedan policajac u okviru istrage u predmetu Dženan Memić

preporučujemo

SIPA je večeras uhapsila još jednog pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nedžada Hrvata. Uhapšen je u okviru istrage u predmetu Dženan Memić.

Hrvatu je tokom pretresa u Zenici oduzet mobitel i laptop, a ovo je za Klix.ba potvrdio Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.Oba uhapšena policajca se nalaze u prostorijama SIPA-e te se na njima provodi kriminalistička obrada. Sutra će biti predani Tužilaštvu BiH.

Hrvat je ranije danas, tokom pretresa stambenog prostora u kojem je nastanjen bio pod kontrolom SIPA-e. Prije njega je uhapšen još jedan pripadnik Direkcije za koordianciju polcijskih tijela Nebojša Veljović.

Njih dvojica su bili u patroli u noći 2016. kada je Memić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji. Radili su na osiguranju diplomatskog objekta, a osumnjičeni su za prikrivanje dokaza.

Hrvat je i dalje uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, dok Veljović više nije usposlenik.

INTENZIVIRANA ISTRAGAU Sarajevu uhapšena Alisa Mutap, bivša djevojka ubijenog Dženana Memića

Podsjećamo, ranije danas su uhapšeni Alisa Mutap, koja je bila sa Memićem u noći kada je stradao, i Muamer Ožegović koji je radio kao recepcioner ilidžanskog hotela Crystal u noći kobnoj za Memića. SIPA, Federalne uprava policije (FUP) i MUP Kantona Sarajevo su izvršili pretrese u Sarajevu, Zenici i Banjoj Luci radi prikupljanja dokaza.

Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za Memićevu smrt teretilo Ljubu i Bekriju Seferovića, tj. da su uzrokovali saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan stradao. Međutim, Muriz, Dženanov otac i pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget navode da Seferovići nisu odgovorni za Dženanovu smrt.

Kantonalni sud u Sarajevu je u dva navrata donio oslobađajuću presudu za Seferoviće, ali je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine obje presude ukinuo.

U međuvremenu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu u cilju utvrđivanja eventualnih propusta drugih institucija u istrazi stradanja Dženana Memića. Nedugo poslije su uhapšeni Zijad Mutap, Alisin otac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Svi oni su još u pritvoru.

Muriz Memić je u Sarajevu organizirao nekoliko protesta izražavajući tako nezadovoljstvo radom nadležnih na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...