Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Preporučujemo

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju.

Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara iz Evropske unije je na meti istražilaca zbog pranja novca, a potpredsjednica Eva Kaili uhapšena je zbog poslova povezanih sa Katarom.

Kaili je isključena iz stranke nakon istrage belgijskih vlasti o optužbama za korupciju.

“Nakon najnovijeg razvoja događaja i istrage belgijskih vlasti o korupciji evropskih zvaničnika, PASOK-ova zastupnica Eva Kaili izbačena je iz stranke odlukom predsjednika Nikosa Androulakisa”, objavila je stranka lijevog centra.

Belgijski list Le Soir javlja da su vlasti izvršile pretres u stanu europarlamentarke i uhapsile njenog partnera u vezi sa skandalom.

Kako je objavio Politico belgijski istražitelji istražuju da li je Katar nastojao da utiče na pozicije u parlamentu na načine koji “nadilaze klasično lobiranje”. Policija je u racijama zaplijenila “otprilike 600.000 eura u gotovini”, mobilne telefone i kompjutersku opremu.

U saopćenju, S&D grupa je rekla da je “zaprepaštena optužbama o korupciji u evropskim institucijama” i da će “u potpunosti sarađivati sa svim istražnim organima”.

U saopštenju se dodaje: “S obzirom na ozbiljnost navoda, dok nadležni organi ne daju relevantne informacije i pojašnjenja, tražimo obustavu rada na svim dosijeima i plenarnim glasanjima u vezi sa zaljevskim državama, posebno liberalizaciju viznog režima i planirane posjete.”

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...