Uhapšeni u jutrošnjoj akciji SIPA-e terete se za ubistva 30 bošnjačkih civila u Goraždu

Preporučujemo

Dvije osobe koje su pripadnici SIPA-e jutros uhapisili na području Višegrada i Novog Goražda terete se za ubistva oko 30 bošnjačkih civila, kao i poticanje na činjenje zločina genocida.

Istraga u predmetu odnosi se na ratne zločine nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Lozje na području Goražda.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području komandovali i učestvovali u napadu na selo, u kojem je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima su bile žene, djeca i starci.

Osumnjičeni su pod istragom za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i poticanje na činjenje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim djelom individualna i zapovjedna odgovornost iz krivičnog djela.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih saslušati, a potom odlučiti o daljim radnjama u predmetu.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...