Home Svijet Uhapšeno 14 osoba zbog veze terorističkom organizacijom FETO

Uhapšeno 14 osoba zbog veze terorističkom organizacijom FETO

0
Uhapšeno 14 osoba zbog veze terorističkom organizacijom FETO

Turska policija uhapsila je 14 osoba zbog sumnje da su povezane sa terorističkom organizacijom FETO, koja stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine, rekao je sigurnosni izvor, prenosi Anadolu Agency.

Osumnjičeni su u petak rano ujutru privedeni tokom simultane akcije pretresa na 19 adresa, nakon što su tužioci u provinciji Izmir naložili istragu usmjerenu ka sigurnim FETO kućama, istakao je izvor koji je želio da ostane anoniman.

Tokom pretresa prostorija, policija je zaplijenila mnoge falsifikovane lične karte, zatim mobitele, tablete, kao i veliku količinu novca. Tokom akcije neki od osumnjičenih su pokušali pobjeći i uništiti određene dokumente.

Osumnjičeni su optuženi da su koristili šifriranu aplikaciju ByLock i da su bili aktivni članovi FETO-a.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila.

Članovi FETO-a godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here