Uhapšeno 36 osoba zbog sumnje da su izvozili lažno voće i povrće iz Srbije

Preporučujemo

Policija je uhapsila grupu od 36 osoba i podnela krivične prijave protiv još 43 osobe zbog sumnje da su uvozili voće i povrće iz Evropske unije i uz lažnu dokumentaciju prodavali ga kao proizvode iz Srbije, uz dobit od najmanje 439 miliona dinara odnosno oko 3,7 miliona evra, javlja Anadolu Agency (AA).Uhapšeni su D. Ž. (42) i J. Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća “Kleri fruit” T. M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A. S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž. V. (45).Među uhapšenima su i odgovorno lice preduzeća “Vip Fruit” i bivše odgovorno lice firme “Vip logistik” Lj. V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe. Oni se sumnjiče da su voće poreklom iz zemalja EU prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće “Kleri Fruit”, a kako bi prikrili poreklo, robu mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu. U okviru akcije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni su i zaposleni u Institutu “Agroekonomik” V. J. Z. (36) i M. V. (30).

Oni se sumnjiče da su suprotno Zakonu o zdravlju bilja i Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, izdavali fitosertifikate za potrebe preduzeća “Kleri fruit”, iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porekla. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Najnovije

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je,...