- Advertisement -

UIO BiH: Oduzeti duhan i lovačke puške ukupne vrijednosti 137.000 KM

Preporučujemo

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) je u saradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona i Graničnom policijom oduzela veću količinu duhana i lovačke puške. Oduzeta roba vrijedi 137.000 KM.

Kako su saopćili iz UIO BiH, na području Kladnja je uočeno vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje.

Navedeno je da je tom prilikom izvršen pretres vozila, a u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je, kako je istaknuto, 120,8 kilograma sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet.

U nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva Regionalni centar UIO Tuzla je je od 3 fizička lica oduzeto 125 kilograma također sitno rezanog duhana i 50.884 komada ručno motanih cigareta.

– Pojačanim aktivnostima u vezi s provođenjem poštivanja propisa, a usmjeravajući se na rizične lokacije kao što su granični prijelazi i carinske ispostave, ovlaštena službena lica Grupe za spečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalni centar Tuzla je od početka godine otkrio više nepravilnosti – šest nepravilnosti na graničnim prelazima Rača, Orašje i carinskoj ispostavi Tuzla kojom prilikom je pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe (računarska oprema, dijelovi za skupocjena vozila, markirane tenisice, digitalni aparati za pritisak), kao i robe za koju su potrebne posebne dozvole i odobrenja, obrazložili su u UIO BiH.

Detaljan pregled pošiljke selidbenih stvari pristigle iz Sjedinjenih Američkih Država izvršen je uz asistenciju službenika Centralnog istražnog ureda Granične policije i carinskih službenika. Tom su prilikom pronađene dvije specijalne lovačke puške.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema (CT-30), kao i vozila donirana od Američke ambasade putem programa EXBS.

Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima iznosi 137.000 KM te su izrečene kazne u iznosu od 12.800 KM.

Protiv osumnjičenih osoba, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, bit će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, saopćili su iz UIO BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Zatražena još dva mjeseca pritvora za Dragana Šojića

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu da se produži pritvor još za dva mjeseca Draganu Šojiću, nedavno uhapšenom direktoru Službe...