Ujedinili se NBL i SDU: Hadžibajrić i Pećanac poručili da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti

Preporučujemo

Da je moguće ujediniti probosanski orijentisane političke partije u BiH i kooptirati ih u jednu, radi zajedničkog nastupa na općim izborima u BiH u cilju promjena i prevazilaženja teškog stanja u zemlji, pokazali su danas Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Socijaldemokratska unija BiH potpisavši sporazum o ujedinjenju. Prvi put od 1996. godine u Federaciji BiH došlo je do ujedinjavanja političkih partija koje će na izborima biti oponenti aktuelnoj vlasti. NBL i SDU, koji od danas djeluju pod imenom NBL, otvoreno su pozvali i druge političke opcije da im se pridruže.

“SDU je ušao u sastav NBL-a bez ikakvih predrasuda, bez ikakvih sujeta gdje su se sa svim svojim kapacitetima stavili na raspolaganje Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, a mi ćemo u narednom periodu pokušati iznaći određena rješenja kada su liste u pitanju od kantona, federacije, države, distrikta Brčko i tako dalje, gdje budemo mogli odgovoriti tim poslovima koji nas čekaju i odgovoriti sa adekvatnim ljudima. Tamo gdje ne budemo mogli odgovoriti, to se odnosi na NBL, tu se nećemo narodski rečeno “provaljivati” i izlagati neugodnostima, ali u svakom slučaju NBL sa ulaskom SDU-a će pokušati da da novi kvalitet političkom životu”, rekao je za Index.ba Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a.

- -

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac potpisali su Sporazum o ujedinjenju političkih partija, a na narednim općim izborima svi ranije utvrđeni kandidati SDU BiH za sve nivoe vlasti nastupit će u okviru lista NBL-a.

Sporazum o ujedinjavanju NBL i SDU (FOTO: Index.ba)

“Liste su već određene Izbornim zakonom i zna se koliko svaka lista broji u zavisnosti od nivoa kantona, federacije ili države. Što se tiče samog članstva, a prije svega i simpatizera koji su vezani za NBL, to će biti veliki doprinos i plus samoj Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, jer ne morate vi nekada biti član neke partije ili stranke, bitno je da ste simpatizer i najbitnije da se izađe na izbore. Ovo je apel za sve da se uozbiljimo i da se procenat od 50 – 51 posto prebaci kada je u pitanu BiH i da nas izađe bar 65 ili 70% na izbore, jer ja sam ubijeđen da će se tada politička situacija u BiH kompletno promijeniti”, rekao nam je Hadžibajrić.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić kazao je da politička lista koju predvodi nikada nije podlijegala šablonima karakterističnim za većinu političkih partija, pa ne čudi što su prvi koji počinju ujedinjavanje stranaka.

Dosadašnji predsjednik SDU-a Nermin Pećanac složio se da je ovo put kojim treba ići, te naveo kako je osnivač SDU-a Nijaz Duraković još 2007 godine, na Drugom kongresu stranke, tražio da se ide ka objedinjavanju opozicije i svih stranaka građanske orijentacije.

- -

„Često sam isticao da je za ovakvo stanje u zemlji dobrim dijelom odgovorna i opozicija, njena razjedinjenost, sujete i međusobna konkurencija. Ujedinjavanje NBL-a i SDU prvi je korak u prevazilaženju ovog stanja. Mi smo dokaz da se može i drugačije i da se samo objedinjavanjem probosanski orijentisanih stranaka može suprotstaviti aktuelnoj vlasti i nacionalnom konceptu koji su nas doveli ovdje gdje smo danas,“ kazao je Pećanac, pozvavši one koji razmišljaju na isti način da im se pridruže.

“Mi ćemo biti jedan politički pokret, ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje. Ono što neće drugi da naprave mi smo napravili. Meni su govorili da sam narcisoidan i diktator, a ništa od toga nisam. Meni je bitnije ovo što radim, nije bitno ko će biti predsjednik, ni ko će biti član predsjedništva, bitno je da idemo naprijed. S druge strane svi koji pričaju da im smeta Ustav BiH, ti ne misle dobro BIH ili ne znaju. Ustav ti ne smeta da se ujedinjuješ, da se boriš protiv nacionalizma i ovakvog koncepta vlasti, Ustav ti ne smeta da ne kradeš, Ustav ti ništa ne smeta. Priča da se ništa ne može promijeniti dok se Ustav ne promijeni, to je prazna priča. Neke stvari moraju Ustavom, ali ovo osnovno što se tiče života građana to nije tačno da se Ustav mora promijeniti. Tačno je, SDU će kada završi svoj proces pravni i formalni, neće je biti”, rekao je na današnjoj press konferenciji Nermin Pećanac, dosadašnji predsjednik SDU-a.

Istaknuto je da će u narednih trideset dana biti utvrđen tačan broj i imena članova SDU koji će preći u Nezavisnu bosanskohercegovačku listu i riješene sve statutom propisane procedure i odgovarajuće odluke vezane za ujedinjenje i proces kandidovanja za opće izbore 2018.

“Predizborna kampanja je krenula 2015. godine, a sada se poprilično zahuktala. Da li ćemo mi učestvovati na nivou svih kantona i svih listi, to zavisi od onoga kako se ova ideja primila na terenu. Tamo gdje se primila mi ćemo sigurno učestvovati i imati sasvim dobru procjenu sa terena kako bi se mogli prijaviti sa tim listama. Vlast po svaku cijenu ni meni, a ni gospodinu Pećancu ne treba”, rekao je Ibrahim Hadžibajrić.

(Merima Druškić)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...