Ujedinjena desnica u Švedskoj izglasala nepovjerenje premijeru

Preporučujemo

Koalicija desnog centra ujedinila se s ekstremnom desnicom u Švedskoj i danas izglasala nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Stefanu Lofvenu, oslabljenom poslije parlamentarnih izbora 9. septembra u kojima nijedna partija nije osvojila većinu.

Većina 204 poslanika, od 349, izglasala je nepovjerenje premijeru, odnosno svi poslanici desnice, centra i ekstremne desnice, manje jedan glas.

- -

Predsjednik parlamenta će sada predložiti novog premijera, što je proces koji bi mogao da traje nedjeljama. Lofvenn će ostati u svojstvu vršioca dužnosti dok se ne donese odluka o tome ko će ga zamijeniti, prenosi N1.

Lofven, vođa Socijaldemokrata, došao je na vlast 2014. godine. Međutim, njegov savez lijevog centra osvojio je 144 mjesta na izborima ovog mjeseca, jedno mjesto više nego opozicija desnog centra.

Nijedan od dva glavna bloka ne namjerava da vlada s nacionalistima – Švedskim demokratama, treće najveće stranke u novom sastavu parlamenta.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...