Ujedinjena desnica u Švedskoj izglasala nepovjerenje premijeru

Preporučujemo

Koalicija desnog centra ujedinila se s ekstremnom desnicom u Švedskoj i danas izglasala nepovjerenje socijaldemokratskom premijeru Stefanu Lofvenu, oslabljenom poslije parlamentarnih izbora 9. septembra u kojima nijedna partija nije osvojila većinu.

Većina 204 poslanika, od 349, izglasala je nepovjerenje premijeru, odnosno svi poslanici desnice, centra i ekstremne desnice, manje jedan glas.

Predsjednik parlamenta će sada predložiti novog premijera, što je proces koji bi mogao da traje nedjeljama. Lofvenn će ostati u svojstvu vršioca dužnosti dok se ne donese odluka o tome ko će ga zamijeniti, prenosi N1.

Lofven, vođa Socijaldemokrata, došao je na vlast 2014. godine. Međutim, njegov savez lijevog centra osvojio je 144 mjesta na izborima ovog mjeseca, jedno mjesto više nego opozicija desnog centra.

Nijedan od dva glavna bloka ne namjerava da vlada s nacionalistima – Švedskim demokratama, treće najveće stranke u novom sastavu parlamenta.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...