UKC Tuzla pozvao građane na oprez zbog zmija

preporučujemo

Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla upozorava građane da dolaskom proljeća i toplijeg vremena zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, te savjetuju da se prilikom odlaska u prirodu poveća opreznost, saopćeno je ove ustanove.

Prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla ističe da nije bilo prijavljenih slučajeva ujeda zmija, te da klinika raspolaže dovoljnim količinama seruma protiv ujeda, saopćeno je iz UKC Tuzla.

”Tokom prošle godine, prema njegovim riječima, na Kliniku za zarazne bolesti zbog ujeda zmija javilo se 12 pacijenata, od kojih je četvero bilo iz Tuzle. Stručnjaci ove klinike upozoravaju da građani prilikom izlaska u prirodu prilagode svoju odjeću i da nose dublju obuću i duge hlače.

Također ističu da je u slučaju ugriza zmije potrebno ukloniti odjeću s mjesta ugriza zbog otoka tkiva, te ranu ne isisavati, nego omogućiti slobodno oticanje krvi i pacijenta što prije dovesti do prve zdravstvene ustanove”, saopćeno je.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...