Ukinuta zabrana: Jabuke iz BiH ponovo mogu u Rusiju

Preporučujemo

Ruska Federacija ukinula je zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je prilikom posjete Plantaži jabuka AD Popovo Polje, jednom od najvećih proizvođača ovog voća u Republici Srpskoj, istakao da je to dobra vijest koja će sigurno obradovati sve voćare u BiH.

- -

“Ruska strana traži da Uprava za zaštitu bilja BiH garantuje za fitosanitarne zehtjeve Ruske Federacije”, rekao je Šarović.

On je najavio da će Rusi u narednom periodu posjetiti BiH i uvjeriti se u količine koje ova zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusiju.

“To će biti važno kako bismo i mi i oni mogli tačno da znamo kojim količinama raspolažemo”, istakao je Šarović.

On je dodao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom distriktu moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakave zloupotrebe i šverc.

- -

“Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo novu takvu situaciju. Od šverca imaju samo korist pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove sa Ruskom Federacijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja”, rekao je Šarović.

Rusija je u januaru obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina da ova zemlja uvodi zabranu uvoza iz BiH.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...