Ukrajina tvrdi da je probila rusku odbrambenu liniju kod Bahmuta

Preporučujemo

Ukrajinske trupe probile su rusku odbrambenu liniju blizu Bahmuta, rekao je u ponedjeljak zapovjednik kijevskih kopnenih trupa, general Oleksandr Sirskij.

Nakon što smo ponovno zauzeli sela Andrijivku i Kliščivku “neprijateljska odbrambena crta je probijena”, rekao je Sirskij, a prenio vojni press centar.

Dodao je da su ti mali gradovi “bili važan element ruske odbrambene linije koja se proteže od Bahmuta do Gorlivke”.

Ruska 72., 31. i 83. brigada “razbijene su i potpuno su izgubile svoju borbenu sposobnost” u borbama kod Bahmuta, rekao je general Sirskij.

“Opća situacija u istočnoj zoni ostaje i dalje zamršena”, a “žestoke borbe kod Bahmuta se nastavljaju”, kazao je.

Nakon gubitka dvaju lokaliteta blizu Bahmuta ruska je vojska “vodila brojne protunapade” u nadi da će “vratiti izgubljene položaje” te se pripremala za nove napade sjevernije u području Kupjanska i Limana, rekao je.

Ukrajina je u petak najavila da će u nedjelju ponovno zauzeti Andrijivku i Kliščivku. Oba su mjesta smještena južno od Bahmuta.

Bahmut, grad koji je prije ruske invazije imao 70.000 stanovnika, prošli su svibanj osvojile ruske snage nakon jedne od najduljih i najkrvavijih bitaka u ovome ratu.

Ukrajina je u lipnju pokrenula protuofanzivu da bi ponovno preuzela teritorije koje je okupirala Rusija. Prethodno je dobila oružje od Zapada i oformila nove bataljune.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...