Ukrajinci prijete bojkotom ukoliko Rusi budu na OI, Zelenski ih uporedio s Nijemcima 1936.

Preporučujemo

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je odlučio da će vjerovatno dozvoliti nastup ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu, što je naišlo na neodobravanje u Ukrajini.

Ukrajinci prijete bojkotom Igara u Parizu ukoliko Rusima zaista bude dozvoljeno takmičenje pod neutralnom zastavom, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oštro osudio čak i mogućnost da se Rusi takmiče.

- -

“Pričao sam sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom o ovom problemu. Ako se Rusima dozvoli nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, to će biti poruka cijelom svijetu da je teror donekle prihvatljiv. Rusiji ne smije biti dozvoljeno da koristi Igre kao sredstvo propagande svoje agresije na Ukrajinu. Ne mogu ruski sportisti biti neutralni, dok naši sportisti ginu na bojištu”, poručio je Zelenski koji je potom povukao paralelu Rusije s nacističkom Njemačkom.

“Prisjetite se samo šta se desilo 1936. godine. Nacističkoj Njemačkoj je dozvoljeno čak i da organizuje Igre, što je bila ogromna greška. Olimpijski pokret i terorističke države definitivno ne smiju imati dodira”, rekao je Zelenski.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...