Ukrajinci zauzeli još jedan grad, Rusi potvrdili da su se povukli

Preporučujemo

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je povuklo ruske trupe iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini.

“Zbog prijetnje opkoljavanja savezničke trupe povučene su iz Krasnog Limana na bolje položaje”, navode.
Ukrajinska vojska prethodno je objavila da je „opkolila“ više hiljada ruskih vojnika u Limanu, važnom željezničkom čvorištu na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom ruske vojske.

„Ruske snage su opkoljene u Limanu“, rekao je ranije za ukrajinsku televiziju portparol ukrajinske vojske na istoku Sergij Čerevati, prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

Prema njemu, oko 5.000 do 5.500 Rusa nalazi se u Limanu i oko njega posljednjih dana, ali da je njihov broj smanjen u posljednjim borbama.

Guverner susjedne oblasti Lugansk Sergej Gajdaji poručio je da ruski vojnici koji se nalaze u Limanu imaju tri opcije, da pobegnu, umru svi zajedno ili da se predaju.

Čerevati je rekao da su ukrajinske trupe povratile pet sela oko Limena i time povećale pritisak na ruske vojnike koji su sada tu u klopci.

Ovo je javljeno dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da se pripajaju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Posljednjih nekoliko nedelja ukrajinska vojska ostvarila je znatan teritorijalni napredak u regionu Harkova, sjeveroistočno od Donjecka gdje se nalazi Liman. Ona pokušava da napravi prodor i u Donjeckoj oblasti.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...