Ukrajinci zbog Rusije prijete bojkotom OI u Parizu: “Neprihvatljivo!”

Preporučujemo

Ukrajina je u četvrtak zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara kojima će 2024. domaćin biti Pariz, budu li na to takmičenje pozvani sportisti iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izbačene s gotovo svih međunarodnih takmičenja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportistkinjama i sportistima u četvrtak je spomenula pariska gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

 

Dan prije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je naznačio što bi se sve trebalo dogoditi za ponovno uključivanje sporista iz te dvije države na međunarodna natjecanja.

“Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu”, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeit.

“Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportisti ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim takmičenjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama”, napisao je Goutzeit na Facebooku.

Iz MOO-a su u srijedu poručili da “nijednom sportisti ne bi smio biti zabranjen nastup na takmičenju isključivo na temelju putovnice”, nakon konsultacija s predstavnicima sportista, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...