Ukrajinski gradonačelnici došli u BiH kako bi iz našeg iskustva učili o obnovi države

Preporučujemo

Delegacija sačinjena od 18 ukrajinskih gradonačelnika boravi u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini, a cilj je da se upoznaju s poslijeratnim iskustvom BiH u obnovi gradova.

U Vijećnici Grada Mostara je jučer u 9 ujutru organizovan prijem i info radionica za 18 gradonačelnika iz Ukrajine, u okviru projekta “Covenant of Mayors East (CoMEast)”, koji finansira Evropska unija.

CoM East podržava lokalne vlasti u implementaciji politike održive energije, poboljšanju sigurnosti opskrbe energijom i doprinosu ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama.

- -

S obzirom na ratna događanja na ovim prostorima i obnovi/rekonstrukciji obavljenoj nakon rata, posjeta Bosni i Hercegovini se smatra veoma dragocjenom za ukrajinske gradove koji će se suočiti s tim u budućnosti. Odabrani gradovi za posjetu su Sarajevo i Mostar s ciljem razmjene iskustava o poslijeratnoj obnovi gradova, te usvajanja primjera dobre prakse projekata obnove, energijske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Nakon jučerašnjeg dočeka u mostarskoj Vijećnici, javnosti su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i njegova glavna savjetnica Radmila Komadina. Ona je kazala da je u proteklom ratu 80 posto objekata u Mostaru bilo razrušeno te da mostarska iskustva mogu biti itekako korisna Ukrajincima, iako svi tragovi ratnog razaranja u Mostaru nisu uklonjeni do danas.

“Grad Mostar, nažalost, ni danas nije uspio, 28 godina nakon nesretnog rata, obnoviti sve objekte iz razloga što nema više međunarodnih donacija i što je 2005. godine umjesto UNHCR-a, koji je vodio obnovu zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama, obnovu preuzelo Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle, kao i državno ministarstvo, i sredstva koja imamo na raspolaganju su nedostatna da se postupak obnove završi”, kazala je Komadina.

Prema pokazateljima iz 2019. godine na području Grad Mostara evidentirano je blizu 800 objekata koji čekaju obnovu.

- -
“Svjedoci smo da u Mostar ima još devastiranih građevine koje su zaista ruglo i uspomena na nesretna događanja i što prije se trebaju iznaći sredstva da se njihova obnova završi”, zaključila je Komadina.

Zamjenica gradonačelnika ukrajinskog grada Žitomira Svitlana Olshanska kazala je kako je posjet BiH dragocjeno iskustvo za čelnike ukrajinskih gradova.

“Kao što znate, Ukrajina proživljava veoma teške trenutke i za nas je ovaj posjet važna da bi smo dobili informacije o tome kako je BiH preživjela rat, kako su obnovljeni gradovi po završetku rata i da saznamo koje ste vi greške učinili kako ih mi ne bismo ponovili”, kazala je Olshanska.

Žitomir je teško stradao na samom početku ruske invazije, a obnova civilne infrastrukture već je krenula uz pomoć europskih sredstava, dodala je Olshanska.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...