Ukrajinski ministar: Ruski rat odnio je živote 262 naših sportista

Preporučujemo

Ruski rat protiv Ukrajine odnio je živote 262 ukrajinska sportista i uništio 363 sportska objekta, izjavio je jučer ministar sporta zemlje Vadym Huttsait.

Kako prenosi Reuters, on je ovo izjavio tokom susreta sa predsjednikom Međunarodne gimnastičke federacije Morinarijem Watanabeom. Huttsait je rekao da nijednom sportisti iz Rusije ne bi trebalo biti dozvoljeno da učestvuje u Olimpijskim igrama ili drugim sportskim takmičenjima.

“Svi oni podržavaju ovaj rat i prisustvuju događajima koji se održavaju u znak podrške ovom ratu“, rekao je Huttsait, prema transkriptu na web stranici predsjednika Volodimira Zelenskog.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je postepeni povratak ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja kao neutralnih takmičara. Nije odlučeno o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ukrajina je u petak saopštila da njenim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u kvalifikacionim takmičenjima za igre 2024. godine ako moraju da se takmiče protiv Rusa, što je odluka koju je MOK kritikovao.

Reuters navodi da novinari nisu mogli samostalno provjeriti broj poginulih ukrajinskih sportista niti koliko je objekata uništeno.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...