Ulaganja britanskog Adriatic Metalsa su najveća strana investicija u BiH

preporučujemo

Britanska kompanija Adriatic Metals čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, pokrenula je na londonskoj berzi najveću prodaju dionica ove godine.

Ugledni Financial Times, naime, piše kako ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od ranih 1990-ih godina prošloga stoljeća. Za razliku od mnogih zemalja u Evropi, u kojima je sve teže otvoriti nove rudnike, bh. političari traže načina kako privući strane investitore nudeći nisku stopu korporativnog poreza u iznosu od 10 posto. U prosjeku je potrebno 16 godina za dobijanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku. Ukoliko sve bude teklo po planu, Adriatic bi trebao ispuniti ovaj cilj u četiri godine.

Paul Cronin, bivši bankar i generalni direktor Adriatic Metalsa, osnovao je ovu kompaniju nakon što je kupio kompaniju koja posjeduje dozvole za istraživanje za područje oko rudarskog grada Vareša i započela su bušenja. Uspjeh je odmah uslijedio nakon što je otkriveno nalazište Rupice.

Visokokvalitetna ruda iz nalazišta Rupice će omogućiti kompaniji da, nakon što započne rad u podzemnom rudniku, 2023. godine povrati uložene investicije za manje od godinu dana.

Cronin planira da zaradu dobijenu od rudnika iskoristi za finansiranje dodatnih istraživanja u ovom kraju, te druge akvizicije, prvenstveno u Evropi.

Najnovije

Bosnalijek se oglasio o akciji SIPA-e

Nakon što je objavljeno da pripadnici SIPA-e po naredbi Suda i Tužilaštva BiH pretresaju "Bosnalijek", dok je među osumnjičenima...