Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Preporučujemo

Pet ultramaratonaca iz Vukovara stiglo je u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gdje će sutra, 11. jula, odati počast žrtvama srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije nekoliko dana krenuli su put Potočara ispred spomenika na Ovčari. Iz Vukovara su krenuli Dražen Čučić, Robert Kasumović, Zmago Horvat, Elvir Rakipović i Duško Štrbac, a u putu su im se pridružili Srebreničanka Ermina Bakalović koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je trčala i posljednju etapu do Srebrenice, te Ikica Danijel.

- -

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica tradicionalni je način obilježavanja srebreničke tragedije i njezino povezivanje sa stradanjem na Ovčari pokraj Vukovara.

Cilj je organizatora sportskim činom povezati ova dva grada te ukazati na stradanja koja su stanovnici prošli u nedavnom ratu, ali i poslati poruku novim generacijama da se tako nešto nikada više ne smije ponoviti.

Cijela rutu ultramaratona trajala je pet dana, u pet etapa.

“Prije pet dana smo krenuli sa Ovčare da bi danas dotrčali do Potočara ukupno prešavši 227 kilometara. Imamo pet nosilaca ultramaratona. Duško Štrbac je najstariji, on je 1959. godište, a najmlađi Dražen Čučić koji je ’79. On radi kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku”, izjavio je pri dolasku u Potočare Elvir Rakipović iz Osijeka.

- -

Poručio je da se zna da je u Vukovaru kao i u Srebrenici stradao najveći broj civilnih žrtava. Upravo ovim maratonom mira želimo da se poklonimo svim žrtavama koje su stradale u proteklom ratu, neovisno o nacionalnosti”, dodao je Rakipović.

Ekrem Bećirović, zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i voditelj projekta, izjavio je da iz godine u godinu napreduju sve više.

“Ovo je sedmi ultramaraton. Naše poruke su svima poznate. Cilj je da se pronađu nestali, da se identifikuju pronađeni, da se kazne odgovonri zločinci. Sve ovo što radimo radimo za budućnost, da se ovako nešto ne bi više nikada i nikome dogodilo. Mi trčimo za sve nevino stradale žrtve”, poručio je Bećirović.

U Zvorniku im se pridružila i Ilma Muharemović.

“Trčala sam posljednju etapu iz Zvornika. Naporno je bilo, ali kada dođete ovdje shvatite da je to zapravo ništa, da se fizički napor ne može opisati sa ovim ovdje što se može osjetiti”, rekla je Muharemović.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...