ULUPUBiH se ogradio od izjave Miomirke Melank: Nismo radili istraživanja o doživljaju religije

Preporučujemo

Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUPUBiH) ogradilo se i najoštrije osudilo izjavu o ezanu Miomirke Melank, zastupnice Naše stranke u Federalnom parlamentu. Kažu da ULUPUBiH u posljednje četiri godine nije radilo ispitivanja o doživljaju religije u javnom prostoru.

Iz Udruženja su otkrili da u svojim programskim aktivnostima od 2018. do 2022. godine nije vršio nikakva ispitivanja o doživljaju religije u javnom prostoru niti je spremao organizaciju umjetnički performans na tu temu.

“Udruženje se ograđuje i najoštrije osuđuje izjave o ezanu bivše sekretarke Udruženja Miomirke Melank”, naveli su.

Istakli su kako ULUPUBiH je nestranačka i nevladina organizacija koja okuplja umjetnike/ice iz cijele Bosne i Hercegovine, različitih političkih i vjerskih opredjeljenja koji su se udružili da promoviraju primijenjenu umjetnost i dizajn.

“Naša vizija je da kreiramo društvo u kome umjetnici odlučuju o razvoju umjetnosti i kulture, određujemo umjetničke standarde i doprinosimo razvoju zajednice. Naši članovi su dužni da svojim djelima kao i javnim djelovanjem brane ideale humanizma i mira i budu protiv rasne diskriminacije”, naveli su.

Podsjetimo, u emailu koji je naslovljen sa “Ezan”, a koji je poslala Mila Melank udruženju ULUPBiH, stoji da ezan uznemirava sve one koji nisu vjernici.

U emailu se ne objašnjava čiji je stav napisan i zbog čega ga šalje, no Melank je to naknadno objasnila kazavši kako nije riječ o njenom stavu, nego umjetničkom performansu.

 

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...