Umjetnička instalacija Jasmile Žbanić u Galeriji ALU u Sarajevu

preporučujemo

U utorak, 22. juna 2021. godine u 19:00 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održat će se otvorenje umjetničke instalacije “Žilet žica simfonija” rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i instalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice (i politike koja je postavlja) i ljudskih vrijednosti.

“Žilet žica simfonija” govori o promjenama i novom evropskom licu koje nikad nismo mogli niti zamisliti.

Instalacija pruža jedan vid nade
Iako referenca na neke od najstrašnijih priča u Evropi, umjetnička instalacija također pruža nadu da postoje i oni koji aktivno rade na tome da se ne normalizuju savremeni koncentracioni logori i podjele na ljude koji su manje ili više vrijedni, oni koji ne stavljaju ekonomski interes ispred interesa života ljudi.

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine. Nakon otvorenja, instalaciju će biti moguće posjetiti 23. i 24. juna u periodu od 13:00 do 20:00 sati.

Postavku u Sarajevu realizuje udruženje Kontakt u saradnji sa produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Festom uz podršku Rockefeller Brothers Funda.

Najnovije

PRLJAVI PLAN U REŽIJI HDZ-a: Pokušali su Ceste Mostar preimenovati u Ceste Herceg-Bosne

Nadzorni odbor Dioničkog društva Ceste Mostar, preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, predložio je skupštini tog...