Umro je najbolji francuski kuhar

Preporučujemo

Umro je najbolji francuski kuhar Paul Bocuse, objavio je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb na Twitteru, prenosi index.hr.
Bocuse (91) je patio od Parkinsonove bolesti posljednjih nekoliko godina. Preminuo je u svom poznatom restoranu u blizini Lyona, izjavio je za AFP lokalni kuhar blizak obitelji.
Bocuse je rođen u porodici kuhara u kojoj su se recepti i kulinarske tajne prenosili s koljena na koljeno od 17. stoljeća. Počeo je kuhati kada je imao 15 godina.
Proslavio se tokom sedamdesetih kao zagovornik “nouvelle cuisine” (nove kuhinje), odnosno zdravijeg načina pripreme hrane u kojem se koristi manje masnoća i više svježih namirnica. Njegov restoran L’Auberge du Pont de Collonges dobio je tri Michelinove zvjezdice od 1965. godine.
 Gault-Millau, suparnički vodič Michelinovom, imenovao je Bocusea “kuharom stoljeća” 1989. godine, a isto je učinio Kulinarski institut Amerike u 2011.
Ministar Collomb, ujedno i gradonačelnik Lyona, izjavio je: “Paul Bocuse je mrtav. Gastronomski svijet tuguje. Gospodin Paul bio je Francuska. Jednostavnost i velikodušnost. Izvrsnost i umijeće življenja. Napustio nas je papa gastronoma. Neka naši kuhari u Lyonu, kao i na sve četiri strane svijeta, dugo uzgajaju voće njegove strasti”.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...