Umro je najbolji francuski kuhar Paul Bocuse, objavio je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb na Twitteru, prenosi index.hr.
Bocuse (91) je patio od Parkinsonove bolesti posljednjih nekoliko godina. Preminuo je u svom poznatom restoranu u blizini Lyona, izjavio je za AFP lokalni kuhar blizak obitelji.
Bocuse je rođen u porodici kuhara u kojoj su se recepti i kulinarske tajne prenosili s koljena na koljeno od 17. stoljeća. Počeo je kuhati kada je imao 15 godina.
Proslavio se tokom sedamdesetih kao zagovornik “nouvelle cuisine” (nove kuhinje), odnosno zdravijeg načina pripreme hrane u kojem se koristi manje masnoća i više svježih namirnica. Njegov restoran L’Auberge du Pont de Collonges dobio je tri Michelinove zvjezdice od 1965. godine.
Gault-Millau, suparnički vodič Michelinovom, imenovao je Bocusea “kuharom stoljeća” 1989. godine, a isto je učinio Kulinarski institut Amerike u 2011.
Ministar Collomb, ujedno i gradonačelnik Lyona, izjavio je: “Paul Bocuse je mrtav. Gastronomski svijet tuguje. Gospodin Paul bio je Francuska. Jednostavnost i velikodušnost. Izvrsnost i umijeće življenja. Napustio nas je papa gastronoma. Neka naši kuhari u Lyonu, kao i na sve četiri strane svijeta, dugo uzgajaju voće njegove strasti”.