Umro palestinski dječak, ranjen u protestu

Preporučujemo

U sukobima između izraelskih snaga i demonstranata duž granice između Pojasa Gaze i Izraela poginula su četiri Palestinca, izjavili su danas palestinski zvaničnici.

Prema riječima zvaničnika, 15-godišnji Palestinac je preminuo od povreda zadobijenih tokom protesta u južnom dijelu Pojasa Gaze.

- -

Njegovom smrću broj Palestinaca ubijenih u petak, u petim masovnim protestima koji se priređuju jednom sedmično, povećao se na četiri, a broj ranjenih na skoro 900, prenijeli su izraelski mediji.

Od početka protesta koji su počeli krajem marta poginulo je 45 Palestinaca, a više od 1.500 je ranjeno.

Većina demonstranata mirno je protestovala, ali nekolicina je bacala kamenice i palila gume.

Izraelska vojska saopćila je da je oko 10.000 ljudi učestvovalo u nemirima duž granice, te da su vojnici odgovorili kako bi rastjerali masu, prenosi Federalna.

Vojska optužuje Hamas koji pod kontrolom drži Pojas Gaze da proteste koristi za vršenje napada.

Palestinci protestuju za pravo povratka na sadašnju izraelsku teritoriju, odakle su stotine hiljada pobjegle po stvaranju Izraela 1948. godine.

Protestuje se i protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze uvedene još 2017. godine kada je vlast na toj teritoriji ekstremistički Hamas silom preuzeo od umjerenijeg Fataha.

Kulminacija protesta je najavljena za 15. maj.

Izraelska vojska je optužena da koristi prekomjernu silu, a UN i EU zahtijevaju nezavisnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca.

Izraelska vojska tvrdi međutim da vojnici pucaju samo na “izgrednike”, ali također upozorava da demonstranti koji se približe ogradi dovede svoj život u opasnost.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...