UN: Globalna proizvodnja kokaina dostigla najveći nivo u historiji

Preporučujemo

Globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordne nakon što se globalna potražnja oporavila nakon epidemije Covida, pokazao je posljedni UN-ov izvještaj o drogama.

UN-ov Ured za droge i kriminal saopćio je da je uzgoj koke porastao za 35 posto između 2021. i 2022. godine Nalazi pokazuju da su se u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila nova središta za trgovinu ljudima.

U izvještaju se također navodi da trgovci ljudima sve češće koriste međunarodne poštanske usluge kako bi drogu dopremili do potrošača. Evropa i Sjeverna Amerika su najveća tržišta za kokain, a slijede ih Južna i Srednja Amerika te Karibi.

Dok se u izvještaju navodi da su tržišta u Africi i Aziji “još uvijek ograničena”, Ghada Waly iz UN-a kaže da je potencijal za širenje tržišta tamo opasna stvarnost.

Globalni izvještaj o kokainu pokazuje da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije u uzgoju grma koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu.

“Podaci o zapljenama ukazuju na to da je uloga Afrike, posebno zapadne i centralne Afrike, kao tranzitne zone za kokain na putu do tržišta u Europi znatno porasla od 2019. Ukupna količina zaplijenjena u Africi i broj velikih zapljena dosegnuli rekordne nivoe tijekom 2021. godine”, stoji u izvještaju.

Navodi se da je izbijanje Covida-19 “poremetilo” tržišta droga jer su međunarodna putovanja bila ograničena. Potražnja za kokainom je pala jer su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije.

“Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je ovaj pad imao mali utjecaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnom nivou”, stoji u izvještaju UN-a.

Kolumbija još uvijek dominira rutama krijumčarenja iako su se putevi prema Evropi razvili. Potrošnja u Australiji dosegla je vrhunac sredinom 2020., pala je za 50osto sljedeće godine i “umjereno” porasla u posljednjih nekoliko mjeseci 2021. godine.

Meksičke i balkanske kriminalne grupe približile su se centrima proizvodnje kako bi dobile pristup zalihama. Upotreba crack kokaina je u uzlaznom trendu u nekoliko zapadnoevropskih zemalja uključujući Veliku Britaniju , Belgiju , Francusku i Španiju.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...