UN: Izrael napada konvoje pomoći u Gazi

Preporučujemo

Izraelske snage “sustavno” blokiraju pristup ljudima u Pojasu Gaze kojima treba humanitarna pomoć, otežavajući već ionako tešku zadaću dopreme te pomoći u kaotični ratno područje, upozorio je danas UN.

Postalo je gotovo nemoguće provoditi medicinske evakuacije i dopremati pomoć na sjever Pojasa Gaze i sve teže na jug, rekao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke novinarima u Ženevi.

- -

Svi konvoji s pomoći predviđeni za sjever naišli su zadnjih tjedana na odbijanje izraelskih vlasti, a posljednji koji je dobio odobrenje bio je 23. siječnja, po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Čak i konvoji koji su dobili odobrenje izraelskih vlasti bili su nekoliko puta blokirani i napadnuti.

Više slučaja blokade konvoja pomoći

Laerke je kao primjer naveo incident koji se dogodio u nedjelju kada je konvoj WHO-a i palestinskog Crvenog polumjeseca koji je trebao evakuirati pacijente iz opkoljene bolnice Al Amal u Han Junisu bio satima blokiran, a zaposlenici hitne pomoći uhićeni.

“Unatoč prethodnoj koordinaciji s izraelskim vlastima za sve članove osoblja i vozila, izraelske snage blokirale su konvoj WHO-a nekoliko sati čim je napustio bolnicu”, rekao je.

- -

“Izraelski vojnici prisilili su pacijente i osoblje da iziđu iz vozila hitne pomoći i pripadnike medicinskog osoblja natjerali da se skinu”, dodao je, precizirajući da je konvoj koji je prevozio 24 pacijenta bio blokiran sedam sati.

Nakon toga uhićena su trojica članova palestinskog Crvenog polumjeseca premda su izraelske snage dobile njihove podatke unaprijed, dodao je, napominjući da je do sada pušten samo jedan od njih. “Nije riječ o izoliranom incidentu”, naglasio je.

“Konvoji pomoći bili su napadnuti i pristup osobama kojima je potrebna pomoć sustavno im se onemogućuje.”

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...