UN: Više od 449 miliona djece u svijetu živi u zonama nasilnih sukoba

Preporučujemo

Više od 449 miliona djece je 2021. godine živjelo u područjima nasilnih sukoba, objavila je međunarodna nevladina organizacija “Save the Children”.

Ujedinjene nacije (UN) su 1982. godine proglasile 4. juni Međunarodnim danom nevine djece žrtava agresije, posvećenom palestinskoj i libanskoj djeci pogođenoj izraelskim napadima.

Gotovo 24.000 teških prekršaja nad djecom prijavljeno je u oružanim sukobima 2021. godine, prema izvještaju UN-a.

Najčešći zločini nad djecom uključivali su ubistvo, povrede, regrutaciju za rat i uskraćivanje pristupa humanitarnoj pomoći.

Ukupno je ubijeno 2.515 djece, dok je 5.555 djece povrijeđeno i ostalo s nekim invaliditetom u istom periodu, navedeno je u izvještaju.

U 2021. godini među zemljama s najviše zločina nad djecom bili su Afganistan, Demokratska Republika Kongo, Izrael, Palestina, Somalija, Sirija i Jemen.

Dok su zločini otmice djece porasli za 20 posto, slučajevi seksualnog zlostavljanja porasli su za više od 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...