Una poplavila brojne kuće ali ne i džamiju, ef. Ćehić kaže: Kada se voda približi pragu džamije, znamo da slijedi povlačenje!

Preporučujemo

Poplave koje su prethodnih dana pogodile Krajinu još jedanput su pokazale nemoć čovjeka u odnosu na majku prirodu. Nema te brane koja će stati ukraj vodi. 

Poplavljeni su brojni objekti, stambeni ali i firme. Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ, nivo rijeka su se podizali. 

Na riječkom ostrvu

Međutim, jedna činjenica nikako ne može da ostane nezapisana. Gradska džamija u Bosanskoj Otoci, iako se nalazi na riječkom ostrvu, ostala je netaknuta. 

I to nije prvi put. 

Imam ove džamije Mujo ef. Ćehić, kaže za portal “Avaza” da džamija skoro nikada nije poplavila. 

– Nama je, trenutak kada voda dođe blizu džamijskog praga, dakle kada se približi džamiji, znak i da će voda stati, da će prestati rasti. Jer legenda je od starina ovdje, da je voda samo jednom u historiji došla do džamijskog praga i više nikada. 

Rušena četiri puta

Poslije toga uvijek su bili manji vodostaji, manje poplave i nema težih posljedica po džamiju nikada – kaže ef. Ćehić za portal “Avaza”. 

Džamija na riječnom otoku, opasana rijekom Unom, jedina je džamija u Evropi koja se nalazi na takvom specifičnom mjestu.

Nakon što su Osmanlije osvojile Bosansku Otoku, prva džamija na adi u Bosanskoj Otoci, napravljena je od drveta, a sagrađena 1565. godine. Ova džamija je svojevremeno rušena četiri puta od strane osvajača ali isto toliko puta obnavljana. Posljednji put je srušena tokom agresije na BiH, a obnovljena 2001. godine

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...