UNDP nije donirao 204.900 PCR testova Institutu za javno zdravstvo RS-a

preporučujemo

UNDP je uputio saopćenje povodom medijskog izvještavanja o nabavci PCR testova, želeći korigirati netačne navode. Konkretno, negirali su da su donirali 204.900 PCR testova Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– UNDP je u potpunosti posvećen pružanju podrške Bosni i Hercegovini kad je to najpotrebnije kroz upravljanje sredstvima naših donatora i partnera s najvećim profesionalizmom i dužnom pažnjom.

U vezi sa navodima o neregularnosti procesa nabavke želimo naglasiti da UNDP slijedi i u Bosni i Hercegovini primjenjuje sopstvena korporativna pravila i procedure nabavki, osmišljena i implementirana u skladu sa principima “vrijednosti za novac”, pravičnosti, integriteta, konkurentnosti i transparentnosti. Detaljni propisi i procedure nabavki su dostupni javnosti na internetu.

Navod da je 204.900 PCR testova donirano je činjenično netačan, jer je UNDP isporučio 204.900 PCR testova Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u periodu od aprila 2020. do avgusta 2021. godine. Od ukupno isporučenih 204.900 PCR testova, 179.000 je finansirano sredstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (te ne predstavljaju donaciju), dok je 25.900 finansirano sredstvima donatora.

Prije zaključivanja ugovora za nabavku PCR testova, ponuđeni PCR testovi su prolazili kroz dvostruku provjeru kvaliteta i prihvatljivosti. Jedan od zahtjeva u okviru tenderskih procedura je bio da dobavljač i test budu registrirani kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Opća specifikacija PCR-a koja se uobičajeno koristi u nabavci temelji se na standardima WHO-a i potvrđuju je krajnji korisnici prije objavljivanja natječaja. U obzir za nabavku dolazili su samo testovi koji su ili bili na listi odobrenih testova od strane WHO ili su prošli UNDP-ovu obaveznu provjeru od strane zdravstvenih stručnjaka koji se nalaze u Jedinici za globalno zdravlje.

Pročitajte:  Nova afera na pomolu: PCR biznis u Republici Srpskoj

Svako, uključujući osoblje UNDP-a, dobavljače, partnere i širu javnost, može dostaviti navode o eventualnim nepravilnostima u radu direktno UNDP-ovoj Nezavisnoj kancelariji za revizije i istrage, koristeći javno dostupne kontakte. Svi navodi se ispituju i, gdje je to prikladno, istražuju u cijelosti.

Pročitajte:  Nova afera na pomolu: PCR biznis u Republici Srpskoj

Informacije o UNDP nabavkama i ugovorima, kao i nazivi kompanija sa kojima su ugovori za usluge ili robe potpisani su dostupne svim građankama i građanima na globalnoj stranici UNDP Transparency Portal – istakli su iz UNDP-ja BiH.

 

 

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...