UNHCR: U svijetu prošle godine umrlo 6,3 miliona djece

Preporučujemo

Ujedinjene nacije saopćile su da je tokom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 miliona djece u dobi ispod 15 godina i da je većina uzročnika tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena, javlja Anadolu Agencuy (AA).

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNHCR) objavio je izvještaj u kojem se navodi da je u svijetu umiralo dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

- -

Riječ je o izvještaju koji je sačinjen i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.

“Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 miliona slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovica tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad“, navodi UNHCR.

Iz UNHCR-a upozoravaju da će 56 miliona djece mlađe od pet godina umrijeti u narednih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.

“Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milioni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i vakcinama, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu“, kazao je zvaničnik UNHCR-a Laurence Chandy.

- -

Više od polovice ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u Subsaharskoj Africi, a 30 posto u zemljama Južne Azije.

“U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre do prije svoje petnaeste godine“, navodi se u saopćenju.

Iz UNHCR-a također, navode da je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti. Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzročnici smrti djece.

Najnovije

Tokom dana i dalje nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nešto sunčanije prije podne. Tokom dana i dalje...