UO KCUS-a podnosi ostavke ako Vlada ne poništi odluku ministra Rimca?

Preporučujemo

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac donio je odluku da ne potpiše saglanost da Ismet Gavrankapetanović postane novi generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, što je izazvalo brojne reakcije.

Reakcija Privremenog upravnog odbora KCUS-a je posebno značajna, imajući u vidu da je ovo tijelo imenovalo Gavrankapetanovića za novog generalnog direktora ove ustanove.

- -

Kako saznajemo UO KCUS je spreman podnijeti ostavku ako se ne poništi odluka Nediljka Rimca.

“Privremeni upravni odbor ostaje kod stajališta da je na osnovu zakonitog provednog konkursa koji je provela posebna komisija, a čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangirani kandidat prof. dr. Ismet Gavrankapetanović predložen za direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Privremeni upravni odbor razmatrao je pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih, te iz istih zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uvjete javnog konkursa.

Privremeni upravni odbor primjećuje da je federalni ministar zdravstva prilikom uskraćivanja davanja saglasnosti izašao iz okvira svojih nadležnosti, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanju koji nisu u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitivanje doneseg akta i uskratio zaštitu prava kandidata.

- -

Imajući u vidu naprijed navedeno, Privremeni upravni odbor će poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih članova Privremenog upravnog odbora.

Istovremeno Privremeni upravni odbor poduzima sve aktivnosti kako bi se osigurao nesmetan rad i funkcionisanje KCUS-a, i kako bi se fokus vratio na zdravstvenu zaštitu građana”, pisalo je u saopštenju UO KCUS.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...