Uoči početka ZOI: 1.200 zaštitara povučeno sa dužnosti zbog izbijanja norovirusa u Pyeongchangu, mijenjaju ih vojnici

Preporučujemo

Južna Koreja angažovala je 900 članova vojnog osoblja nakon što je 1.200 zaštitara povučeno sa dužnosti zbog izbijanja norovirusa u Pyeongchangu.

Samo nekoliko dana prije početka zimskih olimpijskih igara organizatori se se našli u problemu, jer je 41 zaštitar u nedjelju prebačen u bolnicu zbog naglog povraćanja i proljeva, javlja CNN.

- -

Kako bi prevenirali širenje bolesti, ostali zaštitari su u ponedjeljak povučeni sa posla i zamijenjeni s 900 vojnika, objavljeno je iz Odbora za zimske olimpijske igre u Pyeongchangu.

Oni će taj posao obavljati sve dok se stanje pacijenata ne normalizira, navodi se u saopćenju.

Organizatori su dodali da su sve prostrije u kojima su smješteni atletičari te autobusi bili dezinficirani.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) u saopćenju je naveo da je 41 zaštitar koji je završio u bolnici boravio u istoj zgradi.

- -

“KCDC je na lice mjesta poslao ekipe kako bi pregledale ostatak osoblja na simptome bolesti, otkrile kako je došlo do zaraze i spriječili dalje širenje”, navodi se u saopćenju.

Ceremonija otvaranja 23. ZOI biće održana 9. februara na Olimpjskom stadionu Pyeonchang u 20 sati po južnokorejskom vremenu.

(M. I.)

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...