Upozorenje iz New Yorka: Ako se istraje na etničkom izbornom principu slijedi destabilizacija BiH

preporučujemo

Novinar Erol Avdović iz New Yorka upozorava da su sigurnosna pitanja proritet, a ne izborne reforme.

– Ostaje istinska enigma zašto su Amerikanci na čelu s gospodinom Matthew Palmerom ovoliko mnogo požurili u sprovedbi zacrtane, a teško ostvarive izborne reforme, koju je po svemu sudeći u Bosni i Hercegovini nemoguće dosegnuti? Posebno ne uz onakav kompromis kakvom su se ponadali u Washingtonu, jer prvenstveno gospodin Dragan Čović, lider HDZ-a govori o sve ili ništa principu, najavljujući 2. decembar kao “Dan D”, do kad bi izborni zakon “morao” biti promjenjen. Kako stvari sada stoje gotovo da je izvjesno, ili bolje rečeno – nije teško predpostaviti da je ova runda pregovora od strane pregovarača SAD i EU – osuđena u najmanju ruku na odlaganje.

Sve bi se već sada moglo opisati kao “kovertirani” neuspjeh.

– Ovi pregovori imaju više potencijala za dodadni politički konflikt nego za izlazak iz blokade što bi trebao biti sigurnosni prioritet. Uostalom, gospodin Palmer je već najavio novi rok “do proljeća” naredne 2022. godine, do kada bi trebalo dogovoriti izborne reforme. No, ako se istraje na etničkom izbornom principu, oni koji se bave sasvim ozbiljnim geostrategijskim analizama, predviđaju dodatnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine upravo zbog insistiranja promjena izbornog zakona na ovaj način – piše u analizi novinar Erol Avdović iz New Yorka.

Pročitajte:  Mehmedović: Ako dobiju Čović i Dodik šta traže započet će veliki rat koji će bit gori od prethodnog

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...