Uprkos Dodikovim opstrukcijama Ambasador Alkalaj ipak govorio pred VS UN-a: Čelnici bosanskih Srba nastavljaju svoje napore da sakriju svoja zlodjela i negiraju genocid

preporučujemo

Nakon što je Dodik poslao nečuveno pismo VS UN gdje traži da nš ambasador u UN-u ne govori pred VS, a Komšić promptno reagovao i nagalsio da Dodik nema pravo na tako nešto, Alkalaj je ipak održao govor u VS UN.

Ito historijski, u kojem je naglasio da čelnici bosanskih Srba nastavljaju svoje napore da sakriju svoja zlodjela i negiraju genocid. Oni slave kao heroje zle muškarce i žene koji su počinili ove zločine. Komšić kazao da je “Dodik razbojnik poput Mladića”. Dodik: Alkalaj neovlašteno govori u VS UN, Srbe će predstavljati Vučić

Vijeću sigurnosti UN-a obratio se i Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, iako Predsjedništvo nije postiglo saglasnost oko njegovog izlaganja. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagovao je odmah nakon njegovog govora rakvši da on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

U svom govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija bh. ambasador pred UN Sven Alkalaj je, sa cvijetom Srebrenice na reveru. naglasio kako su pravosudni organi u BiH poduzeli sve mjere da provedu revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Jedan od ciljeva je da se završe svi predmeti do 2023. godine, te da svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela.
Nakon što je Mladić desetak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je danas donio presudu i zatvori ovo poglavlje, kazao je Alakalaj:

Gospodine predsjedniče, Vijeće sigurnosti nesumnjivo je svjesno da je IRMCT danas donio konačnu presudu u slučaju Ratka Mladića, koji je nakon godina izmicanja pravdi uz saučesništvo srpskih vlasti, 2017. godine osuđen za genocid i druge najgore zločine poznati čovječanstvu. Danas je Mehanizam potvrdio ovu presudu i time doveo do pravednog zaključka jednog od najgorih poglavlja u modernoj ljudskoj povijesti.

Danas čelnici bosanskih Srba nastavljaju svoje napore da sakriju svoja zlodjela i negiraju genocid. Oni slave kao heroje zle muškarce i žene koji su počinili ove zločine – iako su Mladić i većina ostalih ključnih osoba u ultranacionalističkom vodstvu bosanskih Srba izvedeni pred lice pravde i osuđeni za ratne zločine.

Kao što ilustrira današnja konačna presuda, ta će odbijanja i pokušaji prekrajanja povijesti i dalje propadati. Ratko Mladić, poznat kao “Mesar Balkana” još od svog okrutnog i kukavičkog masovnog ubojstva  muškaraca i dječaka koji se nisu mogli braniti, umrijet će sramotno i živjeti u sramoti. Razarajuće posljedice njegovih kaznenih djela ostaju i članovi obitelji žrtava više nikada neće moći vidjeti svoje najmilije, ali pravda je nadvladala. Zbog toga je Bosna i Hercegovina danas zahvalna nacija.

Dodik: Alkalaj neovlašteno govori u VS UN, Srbe će predstavljati Vučić

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govoreći o sjednici VS UN, je rekao da ambasador BiH u UN Sven Alkalaj neovlašteno govorio na sjednici, da njegov nastup nije legalan, ni legitiman, jer nema saglasnost Predsjedništva BiH da to uradi i da je stav u takvim situacijama da se ne obraća.

Dodik je naglasio da “Alkalaj iznosi laži o srpskom narodu i Srbiji”, da je o tome obavijestio VS, te da će ako bude govorio to činiti u ime samo jedne strane, muslimanske, što podriva BiH, njenu suštinu i postojanje.

Što se tiče Srba i RS, kako je rekao, jedini ko je ovlašten da govori za njih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik je ponovio da u Srebrenici nije bilo genocida, da desio zločin i da je izjavio saučešće porodicama svih stradalih na ovim prostorima.

On je naglasio da je tribunal u Hagu trebao da kazni zločine i pomiri narode, ali da pomirenje naroda nije uspjelo i da je ponižavajuće to da je samo dva odsto presuda za zločine nad Srbima.

“Nakon ovakvog ponašanja tribunala, narodi su još više udaljeni, a general Mladić je otišao u legendu što se tiče srpskog naroda i to se ne može spriječiti nikavim odlukama suda, niti bilo čim”, istakao je Dodik.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...