- Advertisement -

Uprkos krvavim demonstracijama, otvorena američka ambasada u Jerusalemu

Preporučujemo

Američki ambasador u Izraelu David Friedman proglasio je novu ambasadu SAD-a u Jerusalemu otvorenom na svečanosti kojoj su prisustvovali visoki američki zvaničnici te kćerka i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.

“Danas otvaramo ambasadu, SAD su prva država koja je to uradila”, rekao je Friedman u prisustvu Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera .

Friedman je pohvalio “hrabrost predsjednika Trumpa”.

Otvaranje ambasade organizirano je na 70. godišnjicu osnivanja države Izrael. Očekuje se da će tokom ceremonije i Kushener govoriti te braniti odluku SAD-a da presele ambasadu uprkos protivljenju Palestinaca i većine američkih saveznika, piše N1.

Palestinci već sedmicama demonstriraju protiv odluke kojom se, kako kažu, priznaje okupacija Jerusalema, protivno rezulucijama UN. U današnjim krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginulo je, prema novim informacijama 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno. Dok traje ceremonija otvaranja, Palestinci na nekoliko lokacija i dalje demonstriraju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...