Upućena inicijativa o boračkom dodatku, borci traže što prije sastanak

Preporučujemo

Federalno udruženje Kamp boraca uputilo je u Parlament Federacije BiH, tačnije prema Odboru za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, inicijativu za uvođenje boračkog dodatka pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a koji “do sada nisu ostvarili nikakva redovna mjesečna primanja na osnovu učešća u odbrani zemlje”.
Rjašavanje pitanja kroz institucije, a ne protestima
U inicijativi su zatražili da se što prije održi radno-konsultativni sastanak Odbora za boračka i invalidska pitanja na kojem bi se definirao borački dodatak.

– Mi nismo ni za kakve proteste, smjene ministara, peticije nego za razgovore i rješavanje pitanja kroz institucije ove države i zakonom propisana prava – poručili su iz Kampa boraca.
Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) i zamjenik predsjednika u Odboru za boračka i invalidska pitanja kaže kako su u koordinaciji sa boračkim uduženjima u vezi sa boračkim dodatkom.
– Taj radno-konsultativni sastanak je u pripremi. Dobili smo njihovu inicijativu. Očekujem od novoimenovane predsjednice odbora da sazove sastanak na kojem će pored članova odbora biti i predstavnici boračkih udruženja Armije BiH, HVO-a i MUP-a iz perioda odbrane BiH od agresije. Ja se nadam da je ovo dobar put da vratimo borce u fokus interesovanja i konačno riješimo pitanje boračkog dodatka – govori nam Aliefendić.
Ukazuje kako je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH tražio od federalnog ministra Nedžada Lokmića da se očituje i zauzme konačan stav kada je riječ o boračkom dodatku.
Bit će pozvan i ministar Lokmić
– Iskoristit ću priliku na ovom radno-konsultativnom sastanku na kojem će biti pozvan najvjerovatnije i ministar da nas upozna sa svim svojim planovima, posebno finansijskim izdvajanjima iz budžeta prema boračkoj populaciji. Mi znamo da pripadnici Armije RBiH, HV-a i policije biološki nestaju, sve je manji broj korisnika. Pokušavamo da zadržimo nivo izdvajanja iz budžeta, ali treba da se ta sredstva pravilno raspoređuju – kazao je Aliefendić.
Još nije rečeno koliko bi iznosio borački dodatak po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.
– Smatramo da je krajnje vrijeme da borci imaju borački dodatak na osnovu učešća u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 18.09.1991. do 22.04.1996. godine, oni koji nemaju nikakva mjesečna boračka primanja. I to se treba rješavati u Parlamentu Federacije – kazao nam je Hamza Krkalić, jedan od osnivača Kampa boraca.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...