Upućena nova odluka o privremenom finansiranju, o sjednici Vijeća ministara “ni u šali”

preporučujemo

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je Vijeću ministara BiH Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za četvrti kvartal ove godine.

No poziva za sjednicu Vijeća ministara BiH i dalje nema, a o sjednici se, kako su nam rekli u Vijeću ministara, ne govori ni slučajno.

Aktuelna odluka o privremenom finansiranju istječe posljednji dan septembra. Novu, za oktobar, novembar i decembar, treba donijeti Vijeće ministara, ali predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) ne saziva sjednicu.

Razlog je bojkot rada institucija Bosne i Hercegovine na koju su se krajem jula odlučile stranke iz bh. entiteta Republika Srpska.

S obzirom na to da BiH nema ni budžeta za ovu godinu, upitno je daljnje finansiranje institucija BiH kao i isplata plaća zaposlenim u institucijama.

Istovremeno iz SNSD-a pokušavaju uvjeriti da će zaposlenim koji dolaze iz RS-a biti isplaćene plaće, a ne preciziraju kako. Iz opozicije u RS-u, koja također bojkotuje rad državnih institucija, i prije dva dana su upozorili da isplata plaća dijelu zaposlenih nema zakonskog ni ustavnog osnova te su pozvali da se sjedne i dogovori privremeno finansiranje.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...