Uragan Florence približava se istočnoj obali SAD-a: Vjetrovi brzine i do 120 kilometara na sat

Preporučujemo

Uragan Florence približava se istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a američke vlasti su danas upozorile da već sada snažni vjetrovi praćeni kišom pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat, javlja Anadolu Agency (AA).

Jutros je uragan prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana trebao bi se približiti obalama Sjeverne i Južne Karoline.

Meteorolozi upozoravaju da istok SAD-a čeka katastrofa neviđenih razmjera, dok očekuju da će uragan nad Sjevernom i Južnom Karolinom prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Američki zvaničnici uputili su jasno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florence.

“Ostankom na tom području rizikujete vlastiti život. Ne planirajte kretati na put kada počnu kiše i vjetar”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

Podsjetimo, milioni Amerikanaca već nekoliko dana se pripremaju za jedan od najkatastrofalnijih uragana u toj regiji proteklih godina.

Direktor Nacionalog ureda za uragane Ken Graham upozorio je u srijedu da su razmjere uragana Florence “zapanjujuće”.

“Lako bi mogao pogoditi više država. Ne prijeti samo priobalnim područjima”, kazao je Graham, istakavši da je do sada evakuisano oko 1,7 miliona stanovnika.

Iz Nacionalog ureda za uragane su jučer također upozorili da će uragan u subotu pogoditi priobalna područja, dok će u četvrtak i petak snažan vjetar biti zabilježen na području Južne Karoline.

Dodaje se da će uragan biti aktivan na području na kojem živi oko 5,4 miliona građana.

Nadležne vlasti u utorak su izdale naredbu za evakuaciju više od milion ljudi iz najugroženijih priobalnih regija saveznih država Virginije, Sjeverne Karoline i Južne Karoline.

Vanredno stanje već je proglašeno u Washingtonu, Virginiji, Marylandu i obje Karoline.

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mileta Stojanovića zbog zlostavljanja 150 civila u logoru u Rajlovcu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, zbog ratnog zločina. Stojanovića,...