USAID obezbjeđuje hranu za migrante u USK-a za mjesec dana

Preporučujemo

Putem Ureda za tranzicijske inicijative, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će osigurati jednomjesečne potrebe u hrani za migrante u Unsko-sanskom kantonu gdje je kriza najozbiljnija u BiH.

Iz USAD-a navode da će hrana koja će biti isporučena kao pomoć Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i Crvenom krstu BiH biti dovoljna za mjesečnu ishranu 700 ljudi, čime će se prevazići problem do obezbjeđenja dugoročnije podrške.

- -

Hrana će biti distribuisana u formi kuhanih obroka, suhih lanč paketa te mlijeka za oko 180 djece u narednih 30 dana. Pomoć će biti distribuisana migrantima u kolektivnom centru Borići, kao i populaciji izvan centra koja dolazi tamo da dobije hranu, prenosi N1.

Prema podatcima Ministarstva sigurnosti BiH, preko 6.800 migranata je ušlo u BiH tokom 2018. godine. Lokalne vlasti izražavaju zabrinutost zbog poteškoća u zbrinjavanju velikog broja migranata, posebno u USK. Najhitnija humanitarna potreba je upravo snabdijevanje hranom u kontinuitetu, s obzirom na brzo trošenje zaliha Crvenog krsta.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...