Danas je prethodno izabran predsjedavajući Skupštine Jasmin Musić (SDA), koji je potom imenovao Mustafu Ružnića iz NES-a za mandatara za sastav nove Vlade. Komisija za izbor i imenovanje Skupštine USK je sačinila prijedlog, te je Skupština i donijela Odluku o potvrđivanju Vlade USK. Ružnić je i u proteklom mandatu bio premijer Unsko-sanskog kantona.

Odluka o potvrđivanju Vlade USK, 2023.

U Vladi USK ostaje i Muris Halkić (NES) kao ministar zdravstva. Adis Džanić (NES) je ministar poljoprivrede, dok novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša je Senad Dizdarić (NES).

Stranka za BiH odlučila je na poziciji ministrice privrede ostaviti Samru Mehić. Nadalje, Edvin Alijanović (DF) je novi minisatr obrazovanja, a Božidar Živko (DF) je ministar unutrašnjih poslova.

Esad Bašagić (SDA) je ministar za pitanja boraca, Sanel Mahić (SDA) je ministar finansija, dok je novi ministar pravde Dragan Polimanac (SDA).

Sve ovo je uslijedilo nakon što je, pet mjeseci poslije Općih izbora u BiH, dogovorena nova većina u Unsko-sanskom kantonu. Sporazum stranaka je potpisan u ponedjeljak, imena kandidata predložena jučer i danas, i sve je, po dogovoru, vrlo brzo završeno u Skupštini.

Razgovori su intenzivirani prošle sedmice i do posljednjeg momenta javnosti nije bilo poznato ko će činiti vlast. Tokom vikenda dogovoreno je da vlast u USK čine SDA, DF, NES i Stranka za BiH.

Nova skupštinska većina u USK ima 20 od 30 zastupnika. Na ranije održanoj konstituirajućoj sjednici izabrani su dopredsjedavajući Skupštine USK, i to dopredsjedavajućeg Skupštine USK, i to su Ines Delić (SDA) iz reda Hrvata i Mladen Lonić (SDP) iz reda Srba.

U opoziciji ostaju SDP i Pomak sa po tri, NiP sa dva, te Naša stranka i Laburistička stranka sa po jednim zastupnikom.