Uskoro krvni test za rano otkrivanje raka

Preporučujemo

Naučnici su napredovali kada je riječ o jednom od najbitnijih ciljeva u medicini – univerzalnom testu krvi za rak.

Tim sa Johns Hopkins University testirao je metodu koja bi detektovala čak osam zajedničkih formi bolesti. Njihova vizija je test koji je dizajniran da bi otkrio rak jako rano i  tako spasio živote. Naučnici iz Velike Britanije su rekli kako su “jako uzbuđeni” zbog ovoga.

- -

Radi se o tome da tumori oslobađaju sitne tragove mutiranog traga DNK i proteina koji ulaze u krvotok.

Ovaj test bi tražio promjene u 16 gena koje se redovno pojavljuju u ovoj bolesti i osam proteina koji se često oslobađaju.

Inače, naučnici su testirali test na 1005 pacijenata sa rakom jajnika, želuca, stomaka, pankreasa, jednjaka, debelog crijeva, pluća i grudi koji se nisu širili na druge organe, a test je bio uspješan na 70 posto pacijenata.

- -

“Ovo polje ranog otkrivanja je kritično, a rezultati su jako uzbudljivi. Mislim da bi mogli imati veliki utjecaj na smanjenje smrtnosti kod raka”, rekao je za BBC dr. Cristian Tomasetti.

The Cancer Seek test, kako pišu novine Science, je novina jer traga i za mutiranom DNA i za bjelančevinama. Troškovi ovog testa iznosili bi 500 dolara po testu.

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...