Uskoro mjerenje pritiska putem ”selfija”’

Preporučujemo

Uskoro možda  nećete morati posjećivati doktora ili apoteku da biste izmjerili svoj krvni pritisak. Kako trenutno stvari stoje i napredovanju tehnologije uskoro će vam za to biti sasvim dovoljan mobilni telefon sa selfie kamerom.

Tehnologiju nazvanu transdermal optical imaging (TOI), koja na osnovu kratkog selfie video snimka lica neke osobe može precizno da izmjeri njen krvni pritisak, potpisuju Kang Lee i Paul Zheng, istraživači iz oblasti razvojne psihologije sa Univerziteta u Torontu.

Oni navode da je koža na ljudskom licu providna. Stoga optički senzor na telefonu može da uhvati crveno svjetlo koje hemoglobin reflektuje ispod naše kože, što omogućava TOI da vizualizuje i izmjeri promjene u protoku krvi.

Naučnici su ovu tehnologiju koristili kako bi analizirali dvominutne selfie video zapise 1.328 odraslih osobe, načinjenih iPhone kamerom. U poređenju sa standardnim metodama utvrđivanja krvnog pritiska, oni su uspjeli da izmjere tri vrste pritiska, uz oko 95% tačnosti.

Inače, ispitivanje je rađeno u kontrolisanim uslovima  s kontrolisanimosvjetljenjem, a sad treba vidjeti hoće li rezultati biti isti i u svakodnevnom okruženju pacijenta. Dodatna ispitivanja radit će se i na različitim tipovima kože, jer među prvim učesnicima nisu bili oni s vrlo svjetlom i vrlo tamnom kožom.

Obzirom da je visok pritisak najveći rizik za srce i krvne žile, odnosno najčešća kronična nezarazna bolest i rizik za srčani i moždani udar kao i za zatajenje rada srca, bolesti bubrega te demenciju, svaki napredak u dijagnostici i kontroli budi nadu za kvalitetniju kardiovaskularno liječenje.

 “Ako buduća istraživanja potvrde ovaj uzbudljiv rezultat kod pacijenata s visokim pritiskom i mjerenjima videokamerom napravljenim u svakodnevnom životu, dobivanje podataka o pritisku klikom na kameru može postati stvarnost”, kaže dr. Ramakrishna Mukkamala sa Sveučilišta Michigan State.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...