Uskoro pregovori o zaključivanju kolektivnog ugovora na nivou KS

preporučujemo

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika uputio je prema Vladi Kantona Sarajevo (KS) inicijativu da se krene u pregovore o zaključivanju Granskog kolektivnog ugovora  za ovu granu na nivou KS.

Također je upućen i Nacrt granskog kolektivnog ugovora, što je i bio zaključak prošlosedmičnog sastanka u zgradi Vlade KS kojem su prisustvovali čelnici Sindikata i kantonalni premijer Elmedin Konaković, ministar pravde i uprave KS Marijo Nenadić i ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika nada se brzom početku pregovaračkog procesa kako bi konačno uredili ovu granu u interesu svih državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Ističu da se samo na ovaj način može adekvatno regulisati ova oblast, a posebno kako bi se izbjegle eventualne radničke tužbe.

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika kao reprezentativni sindikat za granu državnih službenika i namještenika u KS podsjeća da neće prihvatiti eventualno potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora na nivou Federacije BiH koji dodatno umanjuje njihova prava.

Najnovije

Engleska i Kina pogoršavaju odnose: Britanski parlament postupanje s Ujgurima proglasio genocidom

Britanski zastupnici u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije izglasali su odluku kojom se postupci Kine nad narodom Ujgura definiraju...