Uspjeh turske zrakoplovne industrije: Novi helikopter ostvario prvi let

Preporučujemo

Turska industrija za zrakoplovstvo i svemir (TUSAS) uspješno je izvela prvi let novoproizvedenog helikoptera opće namjene T625, javlja Anadolu Agency (AA).

Novi helikopter proizveden je vlastitim kapacitetima TUSAS-a i uz podršku turskog Ministarstva odbrane.

- -

Nakon provedenih testiranja u hangaru, nova letjelica je jutros u šest sati po lokalnom vremenu prvi put poletjela.

Tokom uspješnog testnog leta piloti su izveli i manevre koji će helikopter T625 staviti u red prestižnih letjelica te vrste u međunarodnim okvirima.

“Čestitamo domovini i narodu na uspješno obavljenom prvom letu našeg prvog helikoptera koji je proizveden u potpunosti domaćim kapacitetima. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta“, poručio je čelnik TUSAS-a Ismail Demir.

Nakon proizvodnje vojnog helikoptera T129 ATAK, tursko zrakoplovstvo je novim projektom još jednom potvrdilo renome i ugled koji uživa u tom sektoru.

- -

Novoproizvedeni T625 je višenamjenski helikopter koji se može koristiti u vojne i civilne svrhe. Riječ je o helikopteru koji spada u red najboljih na tržištu s obzirom na to da ima sposobnost brzih i efikasnih polijetanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uvjete i zahtjevnost konfiguracije terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba proći procedure certifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dvije godine nađe u upotrebi.

TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letjelice ANKA i helikoptera ATAK. Radio je i niz projekata za vodeće svjetske kompanije u avioindustriji kao što su Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier i Leonardo.

 

 

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...