Jedan od pozitivnih primjera je porodica Falak iz Čapljine, odnosno braća Toni i Ilija koji su prepoznatljivi prerađivači hercegovačkog voća i povrća. Njihova firma “Regius” pored domaćeg tržišta izvoz u Evropu i Aziju.

- -

Njihov novitet je čips od japanske jabuke čiji je uzgoj karakterističan za Hercegovinu. Nažalost, ograničavajući faktor u ovoj proizvodnji su raspoložive količine japanske jabuke jer u Hercegovini još uvijek nema većih plantaža japanske jabuke.

Stalne inovacije u proizvodnji

– Naša tvrtka se nalazi u Klepcima, pored Čapljine i u obiteljskom je vlasništvu. Radimo po tradicionalnoj recepturi vrlo raznovrstan asortiman džemova, sirupa, te sušeno voće i povrće. Trenutačno smo prepoznatljivi po čipsu od japanske jabuke što je novina na tržištu – kaže Toni Falak.

Toni, agronom po struci pojašnjava da su osnovne karakteristike njihove proizvodnje stalne inovacije koje im omogućavaju osvajanje novih tržišta. Sok od mandarina, suhi paradajz u maslinovom ulju, sirup od nara i drenjina, smokvenjak su samo neki od proizvoda koji su vrlo traženi na tržištu.

- -

– Do ideje da sušimo japansku jabuku došli smo slučajno. U našem asortimanu već smo imali sušenu smokvu, šljivu i jabuku. Od ranije imamo i nasad japanske jabuke. Svjesni da su njene zdravstvene i nutritivne vrijednosti ogromne došli smo na ideju da je osušimo kako bismo sačuvali njene blagodati i imali za konzumiranje cijelu godinu. Spoznali smo da sušenjem ne gubi na svojoj kvaliteti, a rezultat je bio mnogo bolji od očekivanog – dodaje Toni.

Motivacija da uđu u ovaj projekat im je bila činjenica da prilikom istraživanja tržišta nisu pronašli nikoga ko suši japansku jabuku na način na koji to oni rade.

– U tome smo vidjeli priliku da potrošačima ponudimo nešto novo, zanimljivo i jako zdravo. Ovaj proizvod je namijenjen svima koji vole i žele grickati nešto zdravo i ukusno, jer je bez šećera, konzervansa i aditiva – ističe Toni.

U proizvodnji koriste jabuke iz vlastitog uzgoja, ali pošto su količine ograničene otkupljuju i od lokalnih proizvođača, susjeda i prijatelja.

– Najveći dio posla radimo obiteljski, a pomažu nam i zaposlenici, koji su ujedno i naši prijatelji. Svakodnevno se trudimo da poboljšamo, ubrzamo i olakšamo proizvodnju, jer nam to omogućuje da proizvedemo više, smanjimo troškove, a shodno tome i naši proizvodi postaju pristupačniji kupcima. Kupci kažu da je čips preukusan i zanimljiv, a najdraže nam je kada dobijemo poruku od nekoga tko ne voli japansku jabuku, ali kad proba čips, oduševi se – zaključuje Toni.

Najtraženiji je sok od divljeg šipka

Drugi brat iz porodice Falak je ranije igrao odbojku što ga nije spriječilo da se paralelno bavi poljoprivredom.

– I dok sam bio sportaš, bavili smo se poljoprivredom. Imali smo vlastite nasade koje smo u međuvremenu proširili. Uz našu proizvodnju vršimo otkup i od kooperanata, uglavnom iz okoline Čapljine i iz drugih dijelova Hercegovine – kaže Ilija.

Hercegovina obiluje šumskim proizvodima i ljekovitim biljem koji su zadnjih godina zapostavljeni a čiji urod mnogo zavisi od vremenskih prilika i radne snage.

– Drenjine su kod nas zaboravljena kultura čija prerada doskora nije bila poznata. Mi smo obnovili tradiciju. Proizvodimo džem i sirup od drenjine. Najtraženiji je sok od divljeg šipka, odnosno nara. Tržište je to prihvatilo, a počeli smo i sa proizvodima od kadulje. Trenutačno imamo 37 proizvoda. Kao konzervans koristimo jedino šećer, ali maksimalno do 20 posto. Radimo i proizvode bez šećera, to su prepoznali u inozemstvu, kod nas za to još nema dovoljno zanimanja – zaključuje Ilija.

Japanska jabuka “kaki” – suptropska vrsta voća

Japanska jabuka “kaki” (Diospyros kaki L.) predstavlja tipičnu suptropsku vrstu voća. Tradicionalno se uzgaja u centralnoj i sjevernoj Kini, Japanu, Tajvanu i Koreji a u novije doba i u Italiji, Iranu, Turskoj, Južnoj Africi, Australiji, Ukrajini, Gruziji i dr.

– Japanska jabuka se u Hercegovini počela uzgajati prije stotinjak godina nakon njene introdukcije sa prostora Grčke i Italije. Imajući u vidu postojeću deficitarnost plodova i prerađevina od ove vrste voća, te poznavajući izvanredna ljekovita, dijetetska i hranjiva svojstva, nameće se potreba za širenjem ove vrste kako u uslovima mediteranske, submediteranske, tako i u uslovima kontinentalne klime – kaže za AA prof. dr Ahmed Džubur sa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Japanska jabuka redovno rađa i vrlo je rodna budući da postiže prinose i do 20 tona/ha. Plodovi japanske jabuke imaju veliku nutritivnu vrijednost i izvanredna ljekovita svojstva jer sadrže mnogo šećera, pektina, tanina, proteina, mineralnih materija (Ca, K, Fe), karotina (provitamin A), vitamina B1 i B2, C, E i joda.

– U 100 g ploda japanske jabuke se nalazi 1,2-1,6 miligrama vitamina C. Svježi plodovi japanske jabuke sadrže cca. 25 postzo, a suhi i do 62 posto šećera. Vrijednost ploda japanske jabuke kao produkta ishrane uslovljena je pored bogatstva u šećeru i velikim sadržajem suhe materije koja može da iznosi i do 26 posto kao i manjim sadržajem vode u odnosu na drugo voće. Od svih voćaka sadrži najviši procenat joda (oko 50 mg posto) – pojašnjava dr. Džubur.

Plodovi se koriste za potrošnju u svježem stanju ili za preradu u razne prerađevine kao što su džemovi, marmelade, slatko, a koriste se i za sušenje.

– Proizvodi od japanske jabuke se koriste i za liječenje tireotoksiloze i astme, dobri su protiv oboljenja želučano – probavnog trakta i malokrvnosti. Zeleni plod sadrži tanin pa se koristi za bojenje papira. Imaju značajnu ulogu u liječenju avitaminoze a koriste se i za ozdravljenje krvnih sudova – dodaje dr. Džubur.

Japanska jabuka se odlikuje skromnim zahtjevima u pogledu zemljišta na kome se uzgaja, kao i otpornošću na niske temperature (-18 stepeni Celzijusa) i sušu te u tom pogledu spada u najotpornije suptropske kulture.