- Advertisement -

Ustavni sud BiH u četvrtak donosi odluku koja bi mogla utjecati na implementaciju izbora

Preporučujemo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će na 126. plenarnoj sjednici 26. i 27. maja odlučivati o zahtjevu Borjane Krišto za ocjenu ustavnosi člana 9. stav (1), člana 10. stav (4) i člana 11. stav (1) tačka b) zakona o Sudu Bosne i Hercegovine.

Krišto je osporila nadležnost predsjednika Suda BiH da imenuje sudije u različita odjeljenja i vijeća, a što se, između ostalog, odnosi i na Apelaciono odjeljenje Suda BiH, koje je nadležno da odlučuje o žalbama u vezi s odlukama Centralne izborne komisije.

Ona smatra da predsjednik Suda BiH ne može imenovati prvostepeno i drugostepeno vijeće koje djeluje u okviru iste institucije.

Ukoliko bi Ustavni sud BiH usvojio takvu argumentaciju i odmah izbrisao spomenute odredbe Zakona o Sudu BiH ili naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku šest mjeseci donese zakonske izmjene kojim će ispuniti spomenuti princip, odluke CIK-a bi praktično bile blokirane što bi ugrozilo implementaciju izbornih rezultata u kontekstu Doma naroda FBiH.

U vrijeme podnošenja zahtjeva Krišto je bila predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...