Ustavni sud FBiH danas o apelacijama i dešavanjima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Preporučujemo

Ustavni sud Federacije BiH danas će održati sjednicu na kojoj će odlučivati o četiri podneska zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji se tiču konstituirajuće sjednice, ali i sjednica kojima je predsjedavao Mladen Bošković (HDZ) iako prema Poslovniku Predstavničkog doma nije imao validno ovlaštenje i to sve to dok je pored njega sjedila predsjedavajuća u ostavci Mirjana Marinković Lepić.

Od odluka Ustavnog suda FBiH ovisit će budućnost parlamentarnog života i demokratije u entitetu Federacija, a svaka odluka donesena mimo Ustava i drugih normi mogla bi ovaj entitet odvesti u svojevrsnu političku anarhiju. Time bi se mogao početi gubiti kontinuitet u funkcionisanju vlasti, jer, ukoliko pokušaj aktuelne parlamentarne većine ne bude zaustavljen svaka naredna će imati pravo da radi po svome.

- -

Ukoliko ipak prođe bez reakcije Ustavnog suda FBiH sve ono o čemu su zastupnici opozicije uputili apelacije, onda se šalje poruka da je dozvoljeno mijenjati Poslovnik Predstavničkog doma kako kome odgovara te se ulazi u fazu nedemokratskog pa i neustavnog funkcionisanja Parlamenta.

Zastupnica SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Jasmina Bišćević-Tokić, u ime opozicijskih stranaka, zatražila je privremenu mjeru od Ustavnog suda Federacije BiH u vezi s odlukom o imenovanju Marina Vukoje u Ustavnom sudu BiH, odnosno u apelaciji U-7/24.

“U svojstvu aktivno legitimisanih podnosilaca zahtjeva za rješavanje spora između 40 zastupnika i rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u cilju sprečavanja nastanka štetnih posljedica za ustavnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, podnosimo zahtjev Ustavnom sudu Federacije BiH da u predmetu zavedenom pod brojem U-7/24, shodno odredbama Poslovnika Ustavnog suda Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“ broj: 4/10 i 18/16) donese Rješenje o privremenoj mjeri kojom se Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nalaže da, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-7/24, odloži razmatranje izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH”, napisala je Bišćević-Tokić na svom Facebook profilu.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...