Ustavni sud FBiH ocjenjuje ustavnost Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave KS

preporučujemo

Ustavni sud FBiH ocjenjivao je ustavnost Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo koji je Skupština KS usvojila 7. septembra.

Podsjećamo, usvajanjem ovog zakona i njegovim stupanjem prestao je važiti Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

Skupština KS ponovila je proceduru donošenja zakona, ali je ponovo upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti. U međuvremenu je izglasan novi zakon čime je obustavljena procedura na Ustavnom sudu FBiH.

Novi Zakon načelno slijedi strukturu dosadašnjeg zakona pri čemu je njegova nomenklatura prilagođena onoj koja je u upotrebi na nivou Federacije BiH iu većini kantona.

Uz osnovne odredbe koje definišu koji su to organi koje vrše poslove uprave u KS, njihov međusobni odnos i odgovornost rukovodilaca, u središnjem poglavlju Zakona određeni su svi kantonalni organi uprave i njihov djelokrug na način da su prvo definirana sva kantonalna ministarstva, uprave i upravne organizacije , te je utvrđen njihov djelokrug.

U prijelaznim i završnim odredbama Zakona, u odnosu na Nacrt, dodana su dva nova člana kojima je reguliran kontinuitet u radu u smislu nastavljanja obavljanja poslova kantonalnih ministarstava, uprava i upravnih organizacija, kao i nastavljanje obavljanja funkcije imenovanih, odnosno potvrđenih rukovodilaca.

Ocjenom ustavnosti ovog zakona razmatra se svih 12 ministarstava za razliku od ranijeg zakona kojim su bila obuhvaćena tri ministarstva kao predmet ocjene ustavnosti, odnosno njihovo razdvajanje i spajanje i procedura donošenja zakona. Nakon što je Ustavni sud FBiH donio odluku, rad tri ministarstva bio je mjesecima otežan pa čak i zaustavljen do donošenja novog zakona koji nakon 7. septembra ne važi.

Pročitajte:  Suljević za "Index": Prvi teži ispit za koaliciju je odabir kandidata za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...