Ustavni sud odlučio: Set zakona o akcizama u skladu s Ustavom

Preporučujemo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici odlučio da je set Zakona o akcizama u skladu sa Ustavom.

Odbijen je i zahtjev devetnaest zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštineBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, jer je utvrdio da su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa čl. I/2, IV i V/4. Ustava BiH. Na 108. plenarnoj sjednici Sud je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, piše radiosarajevo.ba.

- -

Ustavni sud BiH je odbio zahtjev Okružnog suda u Banjoj Luci (sudija Blagoje Dragosavljević) za ocjenu kompatibilnosti Zakona o radu Republike Srpske Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je zaključio da je član 201. stav 4. ZOR-a kompatibilan sa članom II/3.e Ustava BiH i članom Europske konvencije budući da navedena odredba sama po sebi nije nejasna, te da ograničenja koja se njom uspostavljaju nisu nerazumna u smislu ostvarivanja same suštine prava na pristup sudu, odnosno ne predstavljaju pretjeran teret za radnike, već upravo služe ciljevima pravne sigurnosti i primjerenog provođenja pravde.

Također, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev Okružnog suda u Banjoj Luci (sudija Blagoje Dragosavljević) za ocjenu kompatibilnosti čl. 182. stav 1, 208. stav 2. i 433. stav 1. Zakona o parničnom postupku sa članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer smatra da odredbe čl. 182. stav 1, 208. stav 2. i 433. stav 1. ZPP ne pokreću pitanja u vezi sa navedenim članovima ljudskih prava i osnovnih sloboda, imajući u vidu činjenicu da se sloboda izražavanja, te zaštita koju u tom smislu daje član 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ne mogu poistovjetiti sa specifičnim procesnim zahtjevima iz ZPP-a, koji su propisani s ciljem ispunjenja određenih principa, kao što su efikasnost postupka ili suđenje u razumnom roku.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući u okviru apelacione nadležnosti, između ostalog, odbacio kao nedopuštenu apelaciju Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i 105 notara članova Notarske komore Federacije BiH podnesenu protiv Presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj U-15/10 od 2. decembra 2015. godine zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...